logo Rijn Vecht en Venen

Welke rol spelen burgers bij duurzame verdienmodellen van boeren?

21 september 2023
Ingediend door Jetske

Op 9 november 2023 is er een dialoog over welke rol burgers spelen bij duurzame verdienmodellen van boeren. Hoe zorgen we samen voor een Nederland waarin landbouw en natuur hand in hand gaan? Van 20:00 tot 21:30 uur gaan panellisten Meino Smit, Monique van der Laan, Marten Verdenius en iemand van de provincie Utrecht met elkaar én de zaal in gesprek. De dialoog vindt plaats op boerderij De Beekhoeve in Kamerik. De avond is gratis toegankelijk, maar je moet je wel even aanmelden: dat kan via dit formulier.

Praktische informatie

Datum: 9 november 2023

Tijd: 20:00 – 21:30 uur, aansluitend borrel

Locatie: Boerderij De Beekhoeve, Van Teylingenweg 172, 3471 GK Kamerik

Voor: iedereen

Kosten: Gratis

Aanmelding: via dit formulier

Programma

We starten de avond met spreker Meino Smit. Hij is een biologische boer en onderzoeker en publiceerde in 2022 het zeer succesvolle boek “Naar een duurzame landbouw in 2040: een nieuw perspectief”. Als onderzoeker bracht hij in kaart welke inzet van land, energie en grondstoffen er nodig zijn voor het huidige landbouwmodel. Verrassende conclusie: volgens Smit is de agrarische sector er sinds 1950 op achteruitgegaan. In zijn boek schetst hij een alternatieve route, naar een toekomst waarin duurzame landbouw de norm is. Smit gaat specifiek in op zijn perspectief voor een duurzame landbouwsector. Boeren kunnen alleen verduurzamen als de hele maatschappij daar een rol in speelt, is zijn boodschap.  

Na het eerste gedeelte van de avond gaan we over tot een panelgesprek, met deze sprekers:

  • Meino Smit, onderzoeker en bioboer in Drenthe
  • Boerin Monique van der Laan van Boerderij De Beekhoeve in Kamerik
  • Marten Verdenius, oprichter More than Milk Amsterdam (MOMA)
  • Projectleider Voedselagenda bij de provincie Utrecht

Duurzame Landbouw met Natuur

Deze dialoog wordt georganiseerd in samenwerking met het Grond Verbond. Het Grond Verbond verbindt boeren en burgers in en rondom Amsterdam om samen te zorgen voor een gezonder en diverser landschap. Zij geloven dat dat niet alleen boeren verantwoordelijk zijn voor een gezond, biodivers landschap én kwalitatief goed voedsel, maar ook voedselverwerkers en consumenten moeten hun verantwoordelijkheid hierin kunnen nemen. Het Grond Verbond laat consumenten, verwerkers en boeren uit deze voedselketen met elkaar bepalen hoe het veenweidegebied eruitziet.

Deze dialoog is daarnaast onderdeel van het project Duurzame Landbouw met Natuur, waarin we aan de slag zijn met duurzame maatregelen op het boerenerf, voor een sterkere verbinding tussen landbouw en natuur: maatregelen die de biodiversiteit verbeteren en tegelijkertijd het boerenbedrijf toekomstbestendiger maken. Duurzame Landbouw met Natuur is een samenwerking van Land- en Tuinbouw Organisatie Noord, Staatsbosbeheer, Utrechts Particulier Grondbezit, de gezamenlijke agrarische collectieven Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Natuurmonumenten en de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Agricycling in Utrecht

Wij.land en Agricycling gaan komend half jaar een verkenning doen naar het…

1 mei 2024 lees verder

Jaarverslag 2023

Een terugblik in tekst en beeld op 2023. Wat was belangrijk in dat…

1 mei 2024 lees verder

25 jaar bescherming zwarte stern

Op 17 april 2024 werd een feestelijke bijeenkomst georganiseerd ter…

22 april 2024 lees verder

Nieuwe verdienmodellen voor de Nederlandse landbouw

De universiteit van Utrecht doet onderzoek naar nieuwe en…

15 april 2024 lees verder

12...67