logo Rijn Vecht en Venen

25 jaar bescherming zwarte stern

22 april 2024
Ingediend door Jetske

Op 17 april 2024 werd een feestelijke bijeenkomst georganiseerd ter ere van het 25-jarig jubileum van de zwarte stern werkgroep. De werkgroep zet zich al 25 jaar in voor de bescherming van de zwarte stern in het werkgebied van Boerennatuur Rijn, Vecht & Venen. Dit doen zij onder andere door het uitleggen van vlotjes om de broedgelegenheid te bevorderen. Verder wordt de populatie zwarte sterns gemonitord in het gebied. Er zijn veel enthousiaste boeren die meedoen aan het project.

Ter ere van het 25-jarig jubileum is er een rapport gemaakt ‘25 jaar bescherming zwarte stern, 1998 - 2022’. De voorzitter van de werkgroep, Arie van Zutphen, reikte het eerste exemplaar uit aan Gert Kool en Theo Wijers. Beiden stonden aan het begin van de succesvolle zwarte stern bescherming in Nederland.

Theo Wijers startte in 1977 als eerste met het gestructureerd en in organisatieverband uitleggen van nestvlotjes voor zwarte sterns in de Gelderse Poort, en had daarmee succes. Gert heeft  bij Boerennatuur RVV vanaf het allereerste begin zich ingezet om de zwarte stern terug te brengen in boerensloten.

De lustrumbijeenkomst was ook de start van zwarte stern seizoen 2024. Leen Heemskerk, coördinator van de werkgroep, vertelde over de resultaten van het afgelopen seizoen en de lessen die de werkgroep daaruit trekt.
Kijk hier de presentatie van Leen Heemskerk.
En lees hier het jaarverslag van 2022.


Tijdens het broedseizoen zijn de kolonies met camera’s gevolgd. Jan Willem Mulder heeft een film van deze beelden gemaakt. Daarmee vatte hij de start van het zwarte sternseizoen prachtig samen in beeld: ‘De zwarte stern, van vestiging tot eileg’. Kijk hier de film.

De foto van de zwarte stern in de collage is van Aart Reitsma.

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Agricycling in Utrecht

Wij.land en Agricycling gaan komend half jaar een verkenning doen naar het…

1 mei 2024 lees verder

Jaarverslag 2023

Een terugblik in tekst en beeld op 2023. Wat was belangrijk in dat…

1 mei 2024 lees verder

25 jaar bescherming zwarte stern

Op 17 april 2024 werd een feestelijke bijeenkomst georganiseerd ter…

22 april 2024 lees verder

Nieuwe verdienmodellen voor de Nederlandse landbouw

De universiteit van Utrecht doet onderzoek naar nieuwe en…

15 april 2024 lees verder

12...67