09. Waterinfiltratiesysteem Waardassackerpolder, Botshol en Nellestein
De polders Waardassacker, Botshol en Nellestein liggen in het noordwesten van de provincie Utrecht, in de gemeente De Ronde Venen. In deze polders speelt de veenweideproblematiek een belangrijke rol. Er liggen opgaven op het gebied van waterkwaliteit en waterkwantiteit en de relatie tot natuur, en er speelt een vraagstuk over de toekomst van de landbouw en de bescherming van weidevogels. Daarnaast zijn er opgaven voor CO2-reductie in relatie tot bodemdaling, en is de invloed van stikstof op het Natura-2000 gebied Botshol een belangrijk onderwerp, evenals de energietransitie. Er komen in dit gebied dus veel verschillende opgaven bij elkaar.
Op initiatief van een groep boeren in dit gebied is een gebiedsproces ontstaan om gezamenlijk te verkennen hoe hun bedrijven en de polder toekomstbestendig gemaakt kunnen worden.
Samen met RVV en het waterschap AGV hebben de boeren de bodemdaling apart opgepakt.
BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen is gevraagd
een verkennend onderzoek te doen naar de haalbaarheid van en het draagvlak voor een subsidieaanvraag voor de aanpak van bodemdaling, door middel van waterinfiltratiesysteem (WIS). Na een positieve uitkomst van het onderzoek is voor de aanleg van WIS een subsidieaanvraag ingediend bij de provincie Utrecht en die is inmiddels verleend.
In de polder Waardassacker wordt 179 ha (voornamelijk actieve) WIS aangelegd, wat moet leiden tot 37,5% beperking bodemdaling en tot ca 37,5 % vermindering CO2-emissie (berekening volgens Somers). Met behulp van pompen, streven we naar een drukhoogte in de drains in de zomer van min. 40 cm onder maaiveld.
Een tweede onderdeel van de subsidieaanvraag is deskundigheidsbevordering bij de elf deelnemende boeren over het gebruik van het aangelegde systeem. Deze kennis wordt ook gedeeld met andere geïnteresseerden.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door:
Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen
Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen
Nieuwsberichten
Pilot stimulering vezelgewassen
Utrechtse agrariërs die vezels (willen) telen opgelet: ministerie LNV start met de pilot…
Onderzoek identiteit gangbare melkveehouders
Dit verzoek van student Judith kregen we binnen. Zij komt graag…
Hogere mestkwaliteit halveert ammoniakemissie
Melkveehouders kunnen het emissiepotentieel van ammoniak halveren door actief met…
Landschapselementen voor meer biodiversiteit in het agrarisch landschap
Eigenaren of gebruikers van agrarische grond in…
Samenwerken aan een mooier landschap in provincie Utrecht
Met de ondertekening van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst…