logo Rijn Vecht en Venen

Een mooie start van het vogelweideseizoen!

22 maart 2024
Ingediend door Jetske

Gisteravond, de eerste dag van lente 2024, waren in Wilnis zo’n 70 agrariërs bijeen voor de Weidevogelstartavond van BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen.

Eerst werden de vinder van het eerste kievitsei in ons gebied, Arnold Bosch, en de agrariër van het perceel waar het gevonden is, veehouder Jaco Cromwijk, in het zonnetje gezet. Beide kregen bloemen, taart en een stalen kievit. Vanzelfsprekend hebben ze het ei zelf mooi laten liggen.

René Faber, veldcoördinator ANLb, vertelde over de stand van zaken van de weidevogels in ons gebied: bij alle doelsoorten is er een al jaren een stijgende lijn. De grutto, kievit, tureluur, scholekster en slobeend komen graag naar onze veenweiden. Wat de vogels en hun gezinnen nodig hebben is voedsel en veiligheid.

René wees op de potentiele waarde van (voor)beweiden van het grasland waar de weidevogels broeden en /of kuikens grootbrengen. Natuurlijk moeten dan wel de nesten met eieren beschermd worden en moet er na het beweiden een rustperiode van minstens een maand worden ingelast.
De kievitkuikens hebben kort gras nodig voor hun voedsel, voornamelijk kruipende insecten en wormen. Gruttokuikens hebben langer gras nodig en vliegende insecten. Dit ontstaat wanneer het hergroeiende gras langer wordt. Door beweiding ontstaan pollen, waarin kuikens kunnen schuilen als er gevaar dreigt.
De koeienvlaaien zijn ook belangrijk: eronder zitten veel regenwormen en ze trekken insecten: allemaal voedselbronnen voor weidevogels en hun kuikens.
Door met beweiding korte en langere vegetatie te creëren en dit af te stemmen op het moment dat de kuikens hier behoefte aan hebben, kun je direct positief bijdragen aan de opgroeikansen van de kuikens. Hier kunt u de PowerPoint over beweiding en weidevogelbeheer bekijken.

In het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer zijn allemaal pakketten mogelijk om beter voor de weidevogels te zorgen, zoals een financiële tegemoetkoming voor (extensief) beweiden met rustperiodes of kruidenrijk grasland.


 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

25 jaar bescherming zwarte stern

Op 17 april 2024 werd een feestelijke bijeenkomst georganiseerd ter…

22 april 2024 lees verder

Nieuwe verdienmodellen voor de Nederlandse landbouw

De universiteit van Utrecht doet onderzoek naar nieuwe en…

15 april 2024 lees verder

Natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied

Leer meer over het belang van natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied: verstevigde…

27 maart 2024 lees verder

Vogels kun je niet melken

Filmavond op De Beekhoeve …

27 maart 2024 lees verder

12...67