logo Rijn Vecht en Venen

Kleine landschapselementen in De Ronde Venen

8 januari 2024
Ingediend door Jetske

Gemeente De Ronde Venen doet, net als de gemeenten Stichtse Vecht en Woerden, mee met het project kleine landschapselementen. Dat betekent dat eigenaren of gebruikers van agrarische grond in gemeente De Ronde Venen een aanvraag kunnen doen voor de vergoeding van de aanleg of het herstel van landschapselementen.

In de afgelopen vijftig jaar zijn veel landschapselementen, zoals knotbomen, houtsingels en geriefhoutbosjes, verdwenen of slecht onderhouden.
Dat is jammer want die landschapselementen hebben juist heel veel waarde en voordelen. Zo zorgen ze voor een betere bodemstructuur en geven verkoeling in de zomer. Daarnaast geven ze beschutting aan zangvogels, luwte aan libellen en vlinders en zijn ze een voedselbron en schuilplek voor allerlei dieren.

Deze landschapselementen, altijd met inheemse bomen en struiken, geven nieuwe kansen voor biodiversiteit in het agrarisch cultuurlandschap. Het kan ook om een klein landschapselement met water gaan. Een poel of een natuurvriendelijke oever komt ook in aanmerking voor vergoeding.

Boerennatuur Rijn, Vecht en Venen doet de praktische uitvoering: denkt mee over welke landschapselementen passend zijn, ondersteunt bij de formele zaken en zorgt voor uitbetaling van de vergoedingen. Bij elke aanvraag wordt gekeken wat passend is, want elk bedrijf en elk landschap is immers anders.

Na de aanleg of het herstel van het landschapselement, gaat de eigenaar of de gebruiker een beheerovereenkomst met de gebiedscoöperatie aan om de elementen te onderhouden. Ook voor dit onderhoud is een vergoeding mogelijk.

Doet u mee?

Als u mee wilt doen om gemeente De Ronde Venen groener te maken door landschapselementen op agrarische grond aan te leggen of te herstellen, stuur dan  een mail naar Jetske de Jong: jetske@rijnvechtenvenen.nl.

Voorbeelden van aanleg en herstel kleine landschapselementen

Met subsidie van de provincie Utrecht zijn in gemeenten die al meedoen al verschillende landschapselementen aangebracht. Kijk hier voor een filmpje met een voorbeeld daarvan.

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Vacature Coördinator/Projectleider Natuur inclusieve Landbouw bij RVV

We zijn bij BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen…

7 mei 2024 lees verder

Agricycling in Utrecht

Wij.land en Agricycling gaan komend half jaar een verkenning doen naar het…

1 mei 2024 lees verder

Jaarverslag 2023

Een terugblik in tekst en beeld op 2023. Wat was belangrijk in dat…

1 mei 2024 lees verder

25 jaar bescherming zwarte stern

Op 17 april 2024 werd een feestelijke bijeenkomst georganiseerd ter…

22 april 2024 lees verder

12...68