logo Rijn Vecht en Venen

Groepsbijeenkomst – Kruidenrijk Grasland

21 mei 2023
Ingediend door Jetske

Voor het leertraject Kruidenrijk Grasland is er weer een nieuwe groepsbijeenkomst gepland.

Op donderdag 1 juni zijn we te gast bij Monique en Koos van der Laan op hun biologisch melkveebedrijf de Beekhoeve in Kamerik (Van Teylingenweg 172). Het familiebedrijf van Koos en Monique is als demonstratiebedrijf onderdeel van De Veenbeweiders. De Veenbeweiders organiseren verschillende activiteiten in de praktijk van het bedrijf om collegaboeren te helpen zoeken naar een bemoedigend perspectief. Een perspectief waarin duurzaam boeren samengaat met duurzaam verdienen, met een positieve uitwerking op gezin en gemeenschap.

De koffie staat klaar vanaf 09:30, om 10:00 beginnen we met het programma.

Tijdens de bijeenkomst vertelt Monique van der Laan ons over de ontwikkeling van hun bedrijf, hoe zij er binnen de uitdagingen van het veenweidegebied in geslaagd zijn een financieel gezond bedrijf te realiseren en welke rol kruidenrijk grasland daarin speelt. Vervolgens verdiepen we aan de hand van Rob Geerts (WUR) in de actuele kennis rondom beheer en ontwikkeling van kruidenrijk grasland. Deze presentatie gaat ook in op kruidenrijk grasland op andere bodems. Na ruimte voor vragen volgt een rondleiding over het bedrijf en gaan we gezamenlijk het veld in om deze inhoud verder te verkennen: welke kruiden vinden we, hoe kruiden in de weide krijgen/houden, bemesting, beheer, weiden, maaien, omgeving flora/fauna, en wat zijn de financiële implicaties van aanleg, beheer en productie van kruidenrijk grasland.
Lunch wordt verzorgd. Mogelijk bezoeken we na de lunch nog een nabijgelegen perceel met productief kruidenrijk grasland. Informatie hierover volgt later.

Programma

09:30 - 10:00: Inloop, koffie en thee
10:00 - 10:15: Introductie en voorstelronde
10:15 - 10:30: Introductie Monique van der Laan / Kristianne van der Put Ontwikkeling bedrijf, financieel gezond bedrijf binnen de uitdagingen van het veenweidegebied en de rol van kruidenrijk grasland daarin.
10:30 - 11:15: Presentatie Rob Geerts (WUR) Toegevoegde waarde van Kruidenrijk Grasland uit het meest actuele wetenschappelijk onderzoek
11:15 - 12:30: Rondleiding bedrijf en veldbezoek
12:30 - 13:30: Lunch
13:30 - 14:30: Optioneel: bezoek perceel productief kruidenrijk grasland (n.t.b.) Een praktijkvoorbeeld van productief kruidenrijk grasland op veen.

Graag aanmelden voor de bijeenkomst via deze link.
Deze groepsbijeenkomst is ook toegankelijk voor boeren en geïnteresseerden (zoals medewerkers van collectieven) die niet hebben deelgenomen aan het leertraject.

Lukt het niet om je aan te melden of heb je andere vragen over deze groepsbijeenkomst, neem dan contact op met Vincent Oberdorf (Squarewise), via mail: oberdorf@squarewise.com of TEL: 0610987819.

 


 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter

Met de regeling Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw 2024-2027 (UMDL) wil de…

15 februari 2024 lees verder

Interview over Erfzwaluwenproject

‘Een modderpoel helpt zwaluwen bij hun bouwwerkzaamheden’ Vanuit BoerenNatuur Rijn, Vecht en…

15 februari 2024 lees verder

Webinar Onder de streep

Natuurinclusieve landbouw, heeft dat wel een verdienmodel? Dat wordt best vaak gevraagd…

14 februari 2024 lees verder

Subsidie voor de aanleg van landschapselementen op het erf

Kleine landschapselementen zijn belangrijk voor de…

9 februari 2024 lees verder

12...64