logo Rijn Vecht en Venen

Agrarisch Collectief Rijn, Vecht en Venen klaar voor het weidevogelseizoen

10 april 2023
Ingediend door Jetske

Na een zeer natte winter, is het voorjaar nu volop aangebroken! De kieviten zijn al volop aan het broeden en de eerste grutto’s leggen ook al hun eieren….

De boeren van agrarisch Collectief Rijn, Vecht en Venen hebben de afgelopen maanden weer hard gewerkt om de weidevogels een goede broed- en opgroeiplek te bieden in hun weilanden.

De komende maanden staat er op meer dan 110 percelen ‘plas-dras’ en staat er 15 kilometer aan sloten op een heel hoog waterpeil. Deze plekken worden vernat door waterpompen op zonne-energie. Daarnaast is 40 hectare aan grasland uitgerasterd om predatie door vossen te voorkomen.

De plas-drassen, hoogwatersloten en vossenwerende rasters worden omringd door ruim 800 hectare grasland waar pas later in juni gemaaid zal gaan worden en waar met de koeien zo geweid wordt, dat de kuikens voldoende voedsel en beschutting kunnen vinden in het gras.

We beschermen jaarlijks meer dan 500 paar kievit, 700 paar grutto, 400 paar tureluur en bijna 300 paar scholekster. Daarbij ‘huisvesten’ we ook nog honderden paren weide-eenden (slobeenden, krakeenden, zomertaling, kuifeenden en wilde eenden) en zangvogels zoals de veldleeuwerik en de graspieper.    

* De waterpompen op zonne-energie voor de plas-drassen en de vossenwerende rasters zijn mogelijk gemaakt door steun uit het ELFPO. “Europees Landbouwfonds  voor Plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland”.

 

 

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

25 jaar bescherming zwarte stern

Op 17 april 2024 werd een feestelijke bijeenkomst georganiseerd ter…

22 april 2024 lees verder

Nieuwe verdienmodellen voor de Nederlandse landbouw

De universiteit van Utrecht doet onderzoek naar nieuwe en…

15 april 2024 lees verder

Natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied

Leer meer over het belang van natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied: verstevigde…

27 maart 2024 lees verder

Vogels kun je niet melken

Filmavond op De Beekhoeve …

27 maart 2024 lees verder

12...67