logo Rijn Vecht en Venen

Elke sloot een libellensloot!

19 september 2022
Ingediend door Wenche

Libellevriendelijk slootbeheer in de veenweidegebieden, hoe doe je dat? De Vlinderstichting heeft een mooie brochure gemaakt met tips over slootbeheer dat bijdraagt aan de levenscyclus van de libelle.

De brochure bevat praktische tips, beheeradviezen en een beschrijving van de diverse libellen die in ons veenweidegebied voorkomen. Meer informatie op de website van de vlinderstichting.

Maak van elke sloot een libellensloot!

Boerensloten hebben een belangrijke functie: de aan- en afvoer van water. Hierbij moet een sloot niet volledig dichtgroeien en is beheer nodig. Dit betekent echter niet dat een sloot volledig zonder waterplanten hoeft te zijn. Voor de meeste sloten is dit helaas wel het huidige beeld. In de boerensloten van Nederland zit hierbij juist ontzettend veel potentie voor verbetering! Een mooie boerensloot is ook een libellensloot! Libellenvriendelijk slootbeheer is niet heel moeilijk, je moet alleen weten hoe. Deze natuurvriendelijke sloten bieden ruimte aan de kleinere juffertjes en de grote glazenmakers. Meer dan tien soorten worden veel gezien bij de laagveensloten van het boerenland in Nederland. 

Negen verschillende wensen

Maar wat is dat eigenlijk een libellenvriendelijke sloot? Er kunnen wel negen verschillende zones rond een sloot bijdragen aan de kwaliteit van zo’n sloot. De basis is open schoon en helder water. Maar de tweede wens is de aanwezigheid van plekken met onderwaterplanten. Hier leven de larven van libellen. Naast de sloot is een brede rand met riet of biezen belangrijk voor zowel de grotere soorten om de gedaantewisseling van larve naar volwassen libel te doen en voor de juffertjes om te kunnen jagen. Maar ook naast de sloot zijn belangrijke zones voor jacht en rust.

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Nieuws in de media

Elke sloot een libellensloot!

Libellevriendelijk slootbeheer in de veenweidegebieden, hoe doe je dat? De Vlinderstichting…

19 september 2022 lees verder

Bijeenkomst jonge boeren op 5 oktober 2022; IJsselstein

LaMi organiseerd een bijeenkomst voor jonge boeren…

18 september 2022 lees verder

NNN actualiseert standaardkostprijzen voor natuurbeheer

Op 24 augustus verscheen onderstaand nieuwsbericht in Nature Today: Standaardkostprijzen voor…

7 september 2022 lees verder

12...25