logo Rijn Vecht en Venen

LEU lanceert dashboard kleine landschapselementen

23 september 2021
Ingediend door Wenche

In oktober 2020 ondertekenden Landschap Erfgoed Utrecht en IT-specialist Ordina een samenwerkingscontract. Het eerste succes hiervan is nu zichtbaar: het dashboard kleine landschapselementen met een overzicht van de landschapselementen in de provincie Utrecht. 

De data van het dashboard is verzameld door vrijwilligers die deelnamen aan het project Meet je Landschap. Meer dan tachtig vrijwilligers brachten het afgelopen jaar met behulp van tablets landschapselementen zoals knotwilgen, bosjes en poelen in kaart.

Eén druk op de knop

Dankzij Ordina kan je met één druk op de knop gegevens voor het beheer van het landschap analyseren. En daar blijft het niet bij. Op het dashboard vind je een overzichtelijke kaart die per gebied de elementen en de staat ervan toont. Je kunt selecteren op bijvoorbeeld per landschapstype of gemeente. Het dashboard is in ontwikkeling. Zo gaan we ook werken aan opties waarin je jaren met elkaar kunt vergelijken en de afbraak of verbetering van het landschap in kaart kunt brengen.

Voor vrijwilligers en beleidsmakers

Het dashboard is er voor vrijwilligers die werkzaamheden in het landschap uitvoeren. Door de staat van het landschap te kennen, kunnen we elementen herstellen en ook het leefgebied van diersoorten verbeteren. Het dashboard is ook voor beleidsmedewerkers om een beeld te krijgen van het landschap in hun gemeente. Voor hen is het een handig hulpmiddel voor bijvoorbeeld de omgevingsvisie of bij landschapsontwikkelingsplannen.

De samenwerking tussen Ordina en Landschap Erfgoed Utrecht komt voort uit de 1% Pledge van Ordina aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Het dashboard na eenmalig aanmelden via GIS-online (gratis) is te vinden via deze link

 

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Nieuwe verdienmodellen voor de Nederlandse landbouw

De universiteit van Utrecht doet onderzoek naar nieuwe en…

15 april 2024 lees verder

Natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied

Leer meer over het belang van natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied: verstevigde…

27 maart 2024 lees verder

Vogels kun je niet melken

Filmavond op De Beekhoeve …

27 maart 2024 lees verder

Folder BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen

Om de bekendheid van RVV en onze activiteiten vooral…

26 maart 2024 lees verder

12...67