logo Rijn Vecht en Venen

nieuws van De Levende Natuur: 11 jaar rivierkreeftmonitoring

20 augustus 2021
Ingediend door Wenche

In het vakblad voor natuurbehoud en -beheer, sinds 1896, "De Levende Natuur" verschenen in juli 2021 twee interessante artikelen over de rivierkreeft.

Het eerste artikel gaat over 11 jaar monitoring rond Vinkeveen: In 2010 vormde de regio rond Vinkeveen het overgangsgebied van twee uitdijende rivierkreeftpopulaties: die van de rode en de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft. Om de ontwikkeling van de populaties te volgen, is er in de Vinkeveense plassen en de Demmerikse polder elf jaar lang gemonitord met kreeftkorven. Wat is er veranderd? En waarom zijn de veranderingen op de locaties niet hetzelfde? Het hele artikel vindt u via deze link.

Het lichten van een LiNi-korf in de Demmerikse polder. (Foto: Bram Koese)

Het tweede artikel gaat over de bijvangst: een rivierkreeft van je nooi alleen: Het wegvangen van rivierkreeften wordt door waterbeheerders en beroepsvissers steeds meer toegepast. Een van de zorgen ten aanzien van deze methode is het optreden van bijvangsten. In dit artikel hebben we de bijvangsten van een aantal recente studies op een rij gezet. Onder ‘bijvangst’ wordt normaal gesproken verstaan: alle niet-rivierkreeften die in het vangtuig overleden of dusdanig beschadigd zijn, dat ze redelijkerwijs niet meer levensvatbaar zijn. In dit artikel worden echter alle dieren die in het vangtuig gevangen zijn en waar niet bewust op gevist is onder vangst verstaan. In dit geval betreft bijvangst dus alle niet-rivierkreeften, zowel de levende als degene die overleden zijn. Het hele artikel vindt u via deze link.

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Agricycling in Utrecht

Wij.land en Agricycling gaan komend half jaar een verkenning doen naar het…

1 mei 2024 lees verder

Jaarverslag 2023

Een terugblik in tekst en beeld op 2023. Wat was belangrijk in dat…

1 mei 2024 lees verder

25 jaar bescherming zwarte stern

Op 17 april 2024 werd een feestelijke bijeenkomst georganiseerd ter…

22 april 2024 lees verder

Nieuwe verdienmodellen voor de Nederlandse landbouw

De universiteit van Utrecht doet onderzoek naar nieuwe en…

15 april 2024 lees verder

12...67