logo Rijn Vecht en Venen

Otter na veertig jaar terug in Utrecht

12 december 2020
Ingediend door Wenche

In Nature Today verscheen een artikel geschreven door de provincie Utrecht over ottersporen in de buurt van Vinkeveen. Het hele artikel is te vinden via deze link.

De otter is na ruim veertig jaar terug in de provincie Utrecht. Vrijwilligers hebben sporen gevonden langs de Veldwetering in de buurt van Vinkeveen en weten na een DNA-analyse zeker dat het om een otter gaat. De vondst zorgt voor een jubelstemming bij natuurkenners Hans Blom en Gerard Korthals. “Ik zie de otter als ambassadeur van een goed ecosysteem", zegt Korthals tevreden.

Korthals en Blom speuren in hun vrije tijd naar sporen van de otter. Blom is vrijwilliger bij de Zoogdiervereniging Nederland. Hij typeert de vondst bij Wilnis als uniek. “Niet eerder is in de provincie Utrecht een DNA-profiel van een otter veiliggesteld. Eerdere vondsten waren te oud om te analyseren. Uit de analyse blijkt dat het om een ottervrouwtje gaat dat in de Nieuwkoopse Plassen is geboren”, weet Blom. Korthals is als voorzitter verbonden aan de natuur- en milieuvereniging 'De Groene Venen'. “Wij zijn vorig jaar begonnen met intensief speuren naar ottersporen met onze vrijwilligers. We weten eigenlijk nog heel weinig over hoe otters zich verspreiden en daarom zijn de nieuwe vondsten erg belangrijk”, stelt Korthals.

Als het aan Blom ligt komen er nog veel meer otters naar onze regio: “De otter is een prachtig en mysterieus dier. Het leeft ‘s nachts en je zal het niet snel met eigen ogen zien. Met een beetje hulp van de mens is er een goede kans dat de otter zich opnieuw vestigt in bijvoorbeeld de Botshol, waar de otter vroeger ook voorkwam. De natuurontwikkeling in de polder Groot-Wilnis-Vinkeveen, Wilnisse Bovenlanden en Marickenland maken het gebied ook aantrekkelijker voor de otter.”

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

25 jaar bescherming zwarte stern

Op 17 april 2024 werd een feestelijke bijeenkomst georganiseerd ter…

22 april 2024 lees verder

Nieuwe verdienmodellen voor de Nederlandse landbouw

De universiteit van Utrecht doet onderzoek naar nieuwe en…

15 april 2024 lees verder

Natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied

Leer meer over het belang van natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied: verstevigde…

27 maart 2024 lees verder

Vogels kun je niet melken

Filmavond op De Beekhoeve …

27 maart 2024 lees verder

12...67