logo Rijn Vecht en Venen

LTO Utrecht neemt afstand van natuurorganisaties

15 december 2019
Ingediend door Wenche

Nieuwe Oogst bericht op 5 december in een artikel van Tys Hallema over een besluit van LTO Utrecht om afstand te nemen van vijf natuurorganisaties in de provincie. De reden was het actieplan stikstof dat de natuuroranisaties recent aangeboden hebben aan Prvinciale Staten van Utrecht.

LTO Noord Utrecht heeft het overleg met de vijf organisaties bevroren.

'Dit is een reactie op het verzonden actieplan stikstof. Wij kunnen niet anders dan het overleg te bevriezen', geeft voorzitter Bert van Donselaar van LTO Noord Utrecht aan.

'De in het plan voorgestelde maatregelen raken ons in de kern van ons bestaan. Vanuit onze leden is er geen begrip om na het aanbieden van dit plan in overleg te blijven met de Utrechtse natuurorganisaties en daarom hebben wij besloten het contact te bevriezen.'

Warme sanering

In het actieplan sturen de natuurorganisaties aan op warme sanering van intensieve veehouderijen en op het intrekken van vergunningsruimte en fosfaatrechten. In het plan ontbreekt de vrijwilligheid. Daarin gaat het dus ook verder dan de provincie zelf, die een motie heeft aangenomen dat alleen op basis van vrijwilligheid bedrijven verplaatst of gestaakt kunnen worden.

'De leden van LTO Noord Utrecht zijn teleurgesteld in het signaal dat is afgegeven aan Provinciale Staten en ervaren dit als stoot onder de gordel van de Utrechtse natuurpartners, waar we in veel gebieden juist nauw mee samenwerken. Zo ga je niet met elkaar om', aldus van Donselaar.

Eemland

Eerder al zegde Collectief Eemland al de samenwerking met Natuurmonumenten op vanwege het aangeboden actieplan. Voorzitter Johan Eek van LTO Noord-afdeling Eemland en lid van Collectief Eemland zei daarover.

'Dat zit ons gruwelijk dwars. Als je ziet wat we allemaal gedaan hebben, dan snap ik echt niet dat ze nu met zulke bovenwettelijke eisen komen. Mijn haren gingen recht overeind staan toen ik dit las.'

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter

Met de regeling Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw 2024-2027 (UMDL) wil de…

15 februari 2024 lees verder

Interview over Erfzwaluwenproject

‘Een modderpoel helpt zwaluwen bij hun bouwwerkzaamheden’ Vanuit BoerenNatuur Rijn, Vecht en…

15 februari 2024 lees verder

Webinar Onder de streep

Natuurinclusieve landbouw, heeft dat wel een verdienmodel? Dat wordt best vaak gevraagd…

14 februari 2024 lees verder

Subsidie voor de aanleg van landschapselementen op het erf

Kleine landschapselementen zijn belangrijk voor de…

9 februari 2024 lees verder

12...64