logo Rijn Vecht en Venen

Weidevogel interview met René door provincie Utrecht

4 november 2019
Ingediend door Wenche

Nadat het positieve nieuws over het stabiel zijn van de Grutto aantallen in het weidevogel gebied van Rijn, Vecht en Venen is er veel media aandacht geweest. René Faber heeft onder andere een interview gegeven aan de provincie Utrecht. Hun berichtgeving is te vinden via deze link.

Verder zijn er buiten onze lokale kranten ook berichten verschenen in Nature Today en de Nieuwe Oogst.

Hieronder het interview:

GRUTTO STABIEL IN NOORDEN GROENE HART

28 oktober 2019

In het agrarisch gebied tussen Utrecht, Nigtevecht, de Nieuwkoopse Plassen en Woerden is het aantal gruttopaartjes stabiel. Het Collectief Rijn, Vecht en Venen heeft met financiële steun van de  provincie Utrecht nu drie jaar op rij in dit gebied hetzelfde aantal van deze weidevogels geteld.

“Landelijk loopt het aantal terug, maar bij ons is het stabiel. Dankzij het samenspel van tellingen, vernatting, goed beheer op de juiste plaats, kennis en ook zeker de animo en betrokkenheid van de veehouders”, vertelt René Faber, veldcoördinator bij het Collectief. “Van andere paartjes zoals de tureluur is zelfs een kleine groei waargenomen. Ik hoop dat dit doorzet, want de biodiversiteit staat onder druk. Maar ik ben al heel tevreden met een stabilisatie.”

TELLINGEN

Faber weet dat het aantal stabiel is doordat het Collectief, financieel ondersteund door de provincie Utrecht, jaarlijks beheertellingen van weidevogels laat uitvoeren. De tellingen worden geanalyseerd en direct aan de 140 deelnemende veehouders doorgegeven. Deze houden vervolgens rekening met de vogels door bijvoorbeeld later te maaien of minder vee in de wei te laten lopen.”

WATERPOMPEN

Water is van levensbelang voor weidevogels. Faber: “Natte perceeldelen werken als een magneet voor de vogels. Met dank aan de provincie heeft het Collectief ruim zestig waterpompen kunnen aanschaffen. Daarmee kunnen we (delen van) een weiland of greppels onder water zetten en is er voldoende voedsel voor de weidevogels en hun kuikens te vinden, zoals regenwormen.”

KRAAMKAMERS

“Weidevogels zoals de tureluur, scholekster en veldleeuwerik zijn onderdeel van onze leefomgeving. Ze horen echt bij het boerenbedrijf, broeden als het ware in hun achtertuin. Boeren zorgen graag goed voor ze, hun graslanden zijn de kraamkamers van onze weidevogels. Boerenbedrijven gaan vaak over van vader op zoon, het weidevogelbeheer hoort daarbij”, legt Faber uit.

HULP

Naast dat boeren subsidie ontvangen van de provincie Utrecht voor het beheren van percelen met weidevogels, helpt het Collectief boeren met weidevogelbeheer. Faber: “Als Collectief hebben we veel kennis in huis. Zoals wat een weidevogel nodig heeft aan voedsel, en wanneer. Een kievit die net uit zijn ei is gekropen eet bepaalde insecten, die moeten dan wel te vinden zijn. Door te vernatten en of te beweiden is er genoeg voedsel voor de kwetsbare kuikens.”

BEHEER

Natuurbeheer is een taak van de provincie Utrecht. De provincie heeft collectieven de opdracht en geld gegeven om het agrarisch beheer uit te voeren.

 

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Nieuws in de media

Bomen uitdeelactie voor Utrechtse boeren

Plan Boom Utrecht deelt boompjes uit aan boeren, een actie…

10 januari 2022 lees verder

Rabobank groenfinanciering stopt per 1 januari 2022!

Op de website van Boerennatuur verscheen op 30…

13 december 2021 lees verder

LEU lanceert dashboard kleine landschapselementen

In oktober 2020 ondertekenden Landschap Erfgoed Utrecht en IT-specialist Ordina…

23 september 2021 lees verder

12...19