Vogelbescherming:Vossenrasters in de praktijk: Eem- en Amstelland
Op 26 september beschreef Jeanet van Zoelen een opzienbarend resultaat van vossenrasters uitgetest door Sovon:met een vossenraster, was het aantal leeggegeten weidevogelnesten 70% lager dan zonder raster. Hoe werkt zo’n vossenraster? En wat zijn de praktijkervaringen ermee in twee weidevogelbolwerken? Hieronder een paar quotes uit het artikel gepubliceerd op de website van de vogelbescherming.
bron foto's: vogelbescherming
Oer-Hollands: grutto én vos
Om tijd te kopen beschermen we de overgebleven weidevogelpopulaties op dit moment tegen roofdieren. Die populaties zijn namelijk zo kwetsbaar, dat ze nauwelijks meer bestand zijn tegen natuurlijke predatie. Door goede en omvangrijke leefgebieden worden ze op termijn weer sterk en gezond, zodat we ook zonder al te veel zorgen kunnen genieten van onze mooie roofdieren. Vos en hermelijn zijn tenslotte net zo oer-Hollands als grutto en kievit.
Plas-dras
Uit het Sovon-onderzoek bleek ook dat een vossenraster rond een plas-drasgebied nóg beter werkte: er kwamen meer legsels uit en er liepen meer kuikens rond. Een plas-dras ontstaat door lage delen van het land van april tot augustus of zelfs het hele jaar rond onder water te laten staan of onder water te pompen. Daardoor kunnen weidevogels hun eieren rustig uitbroeden (het gras hoeft niet zo vroeg in het jaar gemaaid) en kunnen kuikens gemakkelijker wormen en insecten vinden. Plas-dras mét vossenraster betekent dus een beter leefgebied met minder predatie.
Kortom: wordt vervolgd
Vossenrasters zijn mogelijk goede hulpmiddelen bij het beschermen van weidevogelpopulaties. De cijfers van Sovon liegen er niet om, de subjectieve waarnemingen uit het veld onderbouwen ze (er wordt op sommige locaties overigens al langere tijd gewerkt met rasters) en de praktische problemen lijken niet onoverkomelijk.
Hoe effectief vossenrasters zijn op de lange termijn, moet blijken uit meerjarig vervolgonderzoek. Meten is weten tenslotte. Blijft er een effect? Of wordt het vrijwel teniet gedaan door kleine of vliegende predators? En dan is het kosten en inspanningen afwegen. Kortom: wordt vervolgd.
Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen
Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen
Meer nieuws
Excursie botanische weideranden op 9 september 2024
Er groeit en bloeit nog heel veel in…
Vraagbaak Landbouw
De provincie Utrecht heeft in het voorjaar van 2024 de Vraagbaak Landbouw geïntroduceerd.…
EnquĂȘte Boerenlandvogels
Laat ik mezelf eerst even voorstellen: mijn naam is Marije Westra en ik…
Het slootschoonseizoen gaat weer van start!
Vanaf 15 augustus tot 1 november kunnen in…