logo Rijn Vecht en Venen

Tips voor een zwaluwvriendelijk bedrijf

8 augustus 2019
Ingediend door Carolien Kooiman

Inmiddels zijn de zwaluwen nog druk bezig om hun laatste legsel van dit seizoen groot te brengen. 

Er zijn diverse maatregelen die u kunt treffen om het de zwaluwen naar de zin te maken. Hieronder volgen een aantal tips:

  • Sluit uw schuur niet geheel af, maar laat bijvoorbeeld een bovendeur open staan, of zorg voor een permanent open raam (voor de boerenzwaluw)
  • Enkele kunstnesten kunnen de zwaluw tot broeden aanzetten. Belangrijk is dat de boerenzwaluw-nestkommetjes worden geplaatst in schuren die toegankelijk zijn voor de zwaluwen en waar het niet te licht is. Wanneer er in de omgeving voldoende klei en insecten voorhanden zijn, is de kans groot dat de zwaluwen er zelf enkele nesten bij gaan bouwen. De kunstnesten van de huiszwaluw kunnen geplaatst worden onder een dakoverstek van een huis of schuur. Afgelopen winter zijn er bij de familie Peek vier kunstnesten voor de huiszwaluw geplaatst, inmiddels zijn er daar al twee van bewoond. Zie foto rechts.

Mocht u last hebben van de uitwerpselen van de zwaluwen, dan zou u kunnen overwegen om onder de nesten een eenvoudig plankje te monteren. Dit plankje kan ook weer gebruikt als beginnetje om weer een nieuw nest te bouwen. Zie foto links.
Wat ook tot de mogelijkheden behoort is een net spannen in de garage, en er op die manier voor zorgen dat de (boerenzwaluw) kan nestelen maar dat de garage verder schoon blijft.

  • Open water, bloeiende bermen en graslanden zijn belangrijk voor de voedselvoorziening van zwaluwen. Beide zwaluwsoorten zijn afhankelijk van insecten als hun voedselbron.

De boerenzwaluwen en huiszwaluwen zijn dit voorjaar al druk bezig geweest met hun te bouwen en te herstellen. Ze gebruiken hiervoor voornamelijk veen. Echter veen krimpt met als gevolg dat de nesten in de loop van de zomer naar beneden kunnen vallen.Wat zwaluwen eigenlijk nodig hebben is klei. Hiervan kunnen ze stevige nesten maken die niet snel door droogte aangetast worden.

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter

Met de regeling Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw 2024-2027 (UMDL) wil de…

15 februari 2024 lees verder

Interview over Erfzwaluwenproject

‘Een modderpoel helpt zwaluwen bij hun bouwwerkzaamheden’ Vanuit BoerenNatuur Rijn, Vecht en…

15 februari 2024 lees verder

Webinar Onder de streep

Natuurinclusieve landbouw, heeft dat wel een verdienmodel? Dat wordt best vaak gevraagd…

14 februari 2024 lees verder

Subsidie voor de aanleg van landschapselementen op het erf

Kleine landschapselementen zijn belangrijk voor de…

9 februari 2024 lees verder

12...64