logo Rijn Vecht en Venen

Tips voor een zwaluwvriendelijk bedrijf

8 augustus 2019
Ingediend door Carolien Kooiman

Inmiddels zijn de zwaluwen nog druk bezig om hun laatste legsel van dit seizoen groot te brengen. 

Er zijn diverse maatregelen die u kunt treffen om het de zwaluwen naar de zin te maken. Hieronder volgen een aantal tips:

  • Sluit uw schuur niet geheel af, maar laat bijvoorbeeld een bovendeur open staan, of zorg voor een permanent open raam (voor de boerenzwaluw)
  • Enkele kunstnesten kunnen de zwaluw tot broeden aanzetten. Belangrijk is dat de boerenzwaluw-nestkommetjes worden geplaatst in schuren die toegankelijk zijn voor de zwaluwen en waar het niet te licht is. Wanneer er in de omgeving voldoende klei en insecten voorhanden zijn, is de kans groot dat de zwaluwen er zelf enkele nesten bij gaan bouwen. De kunstnesten van de huiszwaluw kunnen geplaatst worden onder een dakoverstek van een huis of schuur. Afgelopen winter zijn er bij de familie Peek vier kunstnesten voor de huiszwaluw geplaatst, inmiddels zijn er daar al twee van bewoond. Zie foto rechts.

Mocht u last hebben van de uitwerpselen van de zwaluwen, dan zou u kunnen overwegen om onder de nesten een eenvoudig plankje te monteren. Dit plankje kan ook weer gebruikt als beginnetje om weer een nieuw nest te bouwen. Zie foto links.
Wat ook tot de mogelijkheden behoort is een net spannen in de garage, en er op die manier voor zorgen dat de (boerenzwaluw) kan nestelen maar dat de garage verder schoon blijft.

  • Open water, bloeiende bermen en graslanden zijn belangrijk voor de voedselvoorziening van zwaluwen. Beide zwaluwsoorten zijn afhankelijk van insecten als hun voedselbron.

De boerenzwaluwen en huiszwaluwen zijn dit voorjaar al druk bezig geweest met hun te bouwen en te herstellen. Ze gebruiken hiervoor voornamelijk veen. Echter veen krimpt met als gevolg dat de nesten in de loop van de zomer naar beneden kunnen vallen.Wat zwaluwen eigenlijk nodig hebben is klei. Hiervan kunnen ze stevige nesten maken die niet snel door droogte aangetast worden.

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Vacature Coördinator/Projectleider Natuur inclusieve Landbouw bij RVV

We zijn bij BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen…

7 mei 2024 lees verder

Agricycling in Utrecht

Wij.land en Agricycling gaan komend half jaar een verkenning doen naar het…

1 mei 2024 lees verder

Jaarverslag 2023

Een terugblik in tekst en beeld op 2023. Wat was belangrijk in dat…

1 mei 2024 lees verder

25 jaar bescherming zwarte stern

Op 17 april 2024 werd een feestelijke bijeenkomst georganiseerd ter…

22 april 2024 lees verder

12...68