logo Rijn Vecht en Venen

RVV gecertificeerd voor Natuurbeheer

18 januari 2018
Ingediend door José van Miltenburg

Rijn, Vecht en Venen heeft nu ook een groepscertificaat voor (particulier) Natuurbeheer. Naast agrarisch natuurbeheer kan RVV nu ook subsidie voor Natuurbeheer aanvragen en het beheer coordineren.

RVV heeft inmiddels een aanvraag ingediend bij de provincie Utrecht voor 135 ha Natuurbeheer. Het gaat om voormalige landbouwgrond die 14 boeren uit Groot Wilnis Vinkeveen en De Bovenlanden bij Wilnis hebben omgezet van landbouw naar natuur. Met elkaar gaan zij nu het grond beheren als nat schraaland, kruiden- en faunarijk grasland of weidevogelgrasland. De administratieve rompslomp neem RVV voor haar rekening.

Een van deze boeren is Arie van Oosterom uit de Wilnisse Bovenlanden. NMU besteedde in de nieuwsbrief van januari 2018 aandacht aan zijn bedrijf.

In 2015 is hij overgegaan van een melkveeboerderij naar een natuurboerderij. Zijn bedrijf staat in teken om de weidevogelstand te verhogen/te beschermen.

“Mijn hele melkveebedrijf staat in het teken van de natuur om de weidevogelstand tot dienst te zijn” – Arie van Oosterom

Het bedrijf heeft een aantal plas-dras percelen voor de weidevogels. Ze maaien vanaf juni en maaien in etappes zodat de weidevogels de ruimte krijgen die zij nodig hebben. Dankzij de potstal, die in 2015 is gebouwd voor het jongvee en de droge koeien, heeft hij meer vaste mest om de weidevogelstand te stimuleren.

Zie ook een filmpje van het bedrijf:

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

Natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied

Leer meer over het belang van natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied: verstevigde…

27 maart 2024 lees verder

Vogels kun je niet melken

Filmavond op De Beekhoeve …

27 maart 2024 lees verder

Folder BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen

Om de bekendheid van RVV en onze activiteiten vooral…

26 maart 2024 lees verder

Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter (KPI-project)

Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter (KPI-project) Wat is het? Het project Utrechtse Melkveehouders…

25 maart 2024 lees verder

12...66