logo Rijn Vecht en Venen

Wij.land project: bodempilot

10 mei 2021
Ingediend door Wenche

Ruim honderd boeren werken aan levende bodem

Ruim honderd boeren hebben inmiddels hun eigen bodem onder de loep genomen in de bodempilot van Wij.land. Afgelopen jaar begonnen maar liefst 63 nieuwe deelnemers aan de bodemcursus. Bij een groot deel van hen hebben medewerkers van Wij.land dit jaar grondmonsters genomen. In maart worden de resultaten besproken in adviesgesprekken, waarna het werken aan een betere bodem kan beginnen.

Wat vier jaar geleden begon met een klein clubje boeren die meer wilden weten over mogelijkheden om op een natuurlijke manier de bodem gezond en productief te houden, is nu uitgegroeid tot een netwerk van ruim honderd actieve bodemboeren. De deelnemers zijn samen goed voor een inbreng van 700 hectare grasland.

Van bodemcursus tot gericht advies

De grondmonsters die afgelopen maanden zijn genomen, worden onderzocht op gehaltes aan mineralen en sporenelementen (de bodembalansanalyse) en op het voorkomen van bodemleven (de bioscan). Komend voorjaar bespreken medewerkers van Wij.land, samen met bodemdeskundige Joost van de Kroon, de resultaten van de analyse met de betreffende boer. Die krijgt ook gerichte adviezen om tot verbetering te komen. “Maatregelen die we adviseren zijn bijvoorbeeld het opbrengen van bokashi om het bodemleven een boost te geven”, vertelt Willem van Weperen, projectleider duurzame veehouderij bij Wij.land. “Of om de pH te herstellen met kalkgift. Het gaat dan om natuurlijke kalkmengsels, zoals zeeschelpkalk, of eierschillen. Traagwerkende kalk, het bodemleven is er langer mee bezig en de kalk komt langzamer beschikbaar voor de plant.”

Verdichting van de bodem

Verbeterpunten hebben ook te maken met zaken als verdichting door zware landbouwmachines. “Daardoor krijgen wortels minder zuurstof en blijft water staan, wat ook weer voor minder zuurstof zorgt, ook voor het bodemleven. De doorworteling in een compacte bodem gaat ook slechter, waardoor de plant uit een beperkte laag voedingsstoffen kan betrekken. Een oplossing is bijvoorbeeld om lichtere machines te gebruiken of slechts een halve tank uit te rijden. Een andere belangrijke factor is de mestkwaliteit. Drijfmest is geen ideale mestvorm, het heeft heel erg geconcentreerde stikstof en doordat je het moet injecteren komt het helemaal geconcentreerd in de bodem. Vaste mest is daarom beter, ook voor het bodemleven en bijvoorbeeld weidevogels”, aldus Van Weperen.

Meer informatie op de website van Wij.land.

 

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Meer nieuws

25 jaar bescherming zwarte stern

Op 17 april 2024 werd een feestelijke bijeenkomst georganiseerd ter…

22 april 2024 lees verder

Nieuwe verdienmodellen voor de Nederlandse landbouw

De universiteit van Utrecht doet onderzoek naar nieuwe en…

15 april 2024 lees verder

Natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied

Leer meer over het belang van natuurvriendelijke oevers in het veenweidegebied: verstevigde…

27 maart 2024 lees verder

Vogels kun je niet melken

Filmavond op De Beekhoeve …

27 maart 2024 lees verder

12...67