logo Rijn Vecht en Venen

Voortgang aanleg WIS in de Tol

1 december 2020
Ingediend door Wenche

Na een voortvarend begin in juli met de aanleg van waterinfiltratiesystemen in Kortrijk en Portengen moest door de droogte de werkzaamheden worden stilgelegd. Van de 230 Ha is toen bijna 20 % gerealiseerd. Het waterinfiltratiesysteem heeft zijn voordeel deze zomer al bewezen. Bijzonder aan dit project is de ruim 11 kilometer biodrains van afbreekbaar aardappelzetmeel die zijn aangelegd op bijna 7 Ha (status oktober 2020).

Begin oktober is een doorstart gemaakt met de aanleg maar door de grote hoeveelheid regen zijn de percelen nu, in plaats van te droog, te nat. Bij grote droogte stopt de aanleg omdat het veen teveel verstoord wordt door het mes. Als het te nat is stopt de aanleg ook omdat de machine teveel insporing veroorzaakt wat de grasmat niet ten goede komt.

De deelnemers zijn tot op heden tevreden over de voortgang en hopen op wat droger weer zodat de resterende percelen van fase 1 van drains kunnen worden voorzien. De op maat gemaakte eindbuisbescherming (ten behoeve van het sleepslangen) van 3 meter lang in het veen staan zeer stevig, zie foto.

Ook is een oude versteende veeneik gevonden tijdens het draineren. Tot nu toe is er tijdens de werkzaamheden ca 1 boom per 10 Ha aangetroffen. Dit is minder dan verwacht.

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Nieuws uit de regio

16 december 2021 lees verder

Vragenlijst weidevogelonderzoek: respondenten gezocht

Een student aan de Wageningen Universiteit doet onderzoek naar resultaatgericht weidevogelbeheer,…

15 december 2021 lees verder

Snoeicursus hoogstamfruitbomen

Heeft u een hoogstamboomgaard en wilt u leren hoe u deze zelf kunt…

3 december 2021 lees verder

Ondertekening overeenkomst KLE 2022-2024

Voortzetting samenwerking voor verbetering van het Utrechtse landschap Op 3 november hebben…

22 november 2021 lees verder

12...19