logo Rijn Vecht en Venen

Succesvolle vakdag: benut je land

21 oktober 2019
Ingediend door Wenche

Op de dag dat Den Haag groen zag van de boeren met hun trekkers, waren er ook circa 40 boeren en hun adviseurs naar Kamerik gekomen, om zich te verdiepen in kringlooplandbouw.

Er werden drie workshops gepresenteerd; bemesten met winst, bokashi kuil rendabel? en programma aanpak Veenweiden.

Op de boerderij van de familie van Vliet aan het Oortjespad werd gesproken over de ideale bemesting waarbij zo weinig mogelijk stikstof verloren gaat naar het milieu. Door het juiste tijdstip van bemesten, op de juiste wijze, met de juiste apparatuur en de juiste hoeveelheid, is het mogelijk om de in de mest aanwezige stikstof benutten voor grasgroei. De stikstof wordt onder andere omgezet in eiwit, wat de koe weer nodig heeft voor groei en melkproductie. De overgebleven stikstof komt weer in de mest terecht. Hoe meer de kringloop wordt gesloten, des te minder stikstof gaat verloren naar het milieu.

Boeren die zich verdiepen in kringlooplandbouw, zoeken naar de beste wegen om zoveel mogelijk stikstof te benutten. Dat is maatwerk, omdat bemesting afhankelijk is van veel omstandigheden, zoals weer, temperatuur, vochtigheid van de grond, maar is vooral ook vakmanschap. Deze dag werd georganiseerd door agrarisch collectief Rijn, Vecht en Venen samen met PPP Agro Advies, in het kader van project Polderkennis op Peil. In dit project gaan boeren, samen met hun buren en adviseurs op zoek naar oplossingen voor waterkwaliteit en kringlooplandbouw in hun eigen polders.

 

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Klik hier om direct een melding te plaatsen! Direct naar meldingen

Klik hier om direct contact op te nemen! Direct contact opnemen

Nieuws uit de regio

Interview in de Boerderij met René Faber

In het maandblad Boerderij jaargang 107, nummer 31 (van 26 april 2022)…

1 juni 2022 lees verder

Meer veen én meer weidevogels

In de nieuwsbrief van Nature Today verscheen op 18 mei…

26 mei 2022 lees verder

Exotische kreeften bedreigen beschermde slakken

In de nieuwsbrief van Nature Today verscheen een allamerend bericht…

17 mei 2022 lees verder

12...21